Τανζανία-Ζανζιβάρη:Ταξίδι εμπειρία ζωής!!

2018-01-08

Κοιμηθήκαμε υπό τους ήχους των πουλιών και ξυπνήσαμε με τους ήχους του κόκορα κάνοντας με να νιώσω σαν το χωριό μου!Προσωπικά ξύπνησα στις 05:00 για να απολαύσω την ανατολή του ήλιου και στη συνέχεια απόλαυσα την ηρεμία του μέρους.
Φάγαμε πρωινό το οποίο περιείχε pancakes ,μέλι,μαρμελάδα,ομελέτα,καφέ και πήραμε ενέργεια για το πολύωρο game drive που θα ακολουθούσε στο πάρκο Tarangire.

Εκείνη τη μέρα αργήσαμε να ξεκινήσουμε καθώς έπρεπε να περιμένουμε 2 κοπέλες που θα έφταναν από το Moshi για να συμμετέχουν μαζί μας στο σαφάρι εκείνη την ημέρα.Έτσι ξεκινήσαμε το game drive στις 11:30 πράγμα που με δυσαρέστησε καθώς το πρωί υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα των ζώων,εννοείται ότι το είπα στον οδηγό μας ο οποίος προσπάθησε να με καθησυχάσει λέγοντας μου ότι τα ζώα κυνηγάνε όλη μέρα.Για να πω την αλήθεια δεν με ικανοποίησε η απάντηση όμως όπως θα δείτε στη συνέχεια δικαιώθηκε.
Στην αναμονή έξω από το πάρκο και ενώ περιμέναμε τις κοπέλες δεν χάσαμε το χρόνο μας και κάναμε επίσκεψη σε ένα μικρό χωριό.

Πριν ξεκινήσουμε ήρθε κάποιος που ψέκασε τα λάστιχα με ένα υγρό που απωθεί τις μύγες Τσε-Τσε που την προηγούμενη μέρα ήταν πολλές.

Το πάρκο Tarangire έχει έκταση 2.850 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το χαρακτηρίζει ο μεγάλος πληθυσμός ελεφάντων και τα δέντρα σύμβολο της Αφρικανικής σαβάνα τα Baobab digitata στα Ελληνικά ονομάζεται Ανδασονία δαχτυλωτή.Είναι από τα μακροβιότερα δέντρα καθώς έχουν βρει και χρονολογήσει Baobab ηλικίας 1275 ετών.

Αυτή η ημέρα ήταν πιο συναρπαστική από την προηγούμενη και φάνηκε από την αρχή καθώς με το καλημέρα συναντήσαμε μια λεοπάρδαλη ξαπλωμένη κάτω απο ενα δέντρο.Είναι εξαιρετικά δύσκολο να δεις λεοπάρδαλη μας λεει ο οδηγός και στήνουμε καρτέρι καθως πολύ κοντά υπαρχουν αντιλόπες και μια ενδεχόμενη επίθεση θα ηταν το ιδανικό.Η λεοπάρδαλη εχει μήκος πάνω από 2 μετρα και η ουρά της που την βοηθάει στην γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης 90 εκατοστά!Ειναι ταχυτατο ζώο,αγγίζει τα 60 χλμ την ώρα και μπορεί να κάνει άλματα εως 5 μέτρα.

Περιμέναμε αρκετή ώρα για κάποια αντίδραση,για να φανταστείτε η αντιλόπη έφτασε μέχρι και στα 2 μέτρα απόσταση όμως η λεοπάρδαλη όντας προφανώς χορτασμένη έδειχνε αδιάφορη,ωσπου κάποια στιγμή σηκώθηκε πέρασε δίπλα από τα τζιπ που είχαν στηθεί απεναντί της και στη συνέχεια ξαναξάπλωσε σε άλλο δέντρο.

Χαρούμενοι συνεχίσαμε την βόλτα μας βλέποντας και εδώ πολλές ζέβρες που για όσους δεν το γνωρίζουν είναι συγγενής με το άλογο και βόσκουν μαζί με αντιλόπες για να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τα σαρκοφάγα.

Και από εδώ δεν έλειπαν τα πτηνά μερικά εκ των οποίων πολύ εντυπωσιακά.

Είδαμε και πάρα πολλά Γκνού τα οποία από μικρός θυμάμαι στα ντοκιμαντέρ που παρακολουθούσα να πέφτουν θύματα των σαρκοφάγων.

Έπειτα από 2 ώρες κάναμε στάση στο μέρος που θα τρώγαμε το κολατσιό μας με θέα από κάτω που έκοβε την ανάσα.

Παντού στο χώρο παραμόνευαν μαϊμούδες για να κλέψουν ότι μπορούν από τα τραπέζια και τα κατάφερναν περίφημα,από εμένα άρπαξε μία μέσα από τα χέρια μου τα πατατάκια.

Βέβαια όλο αυτό κάνει κακό στα ζώα αφού επηρεάζει τη φυσική ζωή τους γι'αυτό άλλωστε απαγορεύεται να ταΐσετε οποιοδήποτε ζώο.

Εκεί κάποια στιγμή με πλησιάζει ο οδηγός μας για να μου δείξει ενα θηλυκό λιοντάρι που φαίνονταν από εκεί ψηλά να πλησιαζεί ένα κοπάδι ζέβρες με αργές κινήσεις για να μην το παρουν είδηση.Πλησιάσαμε βλέποντας με αγωνία περιμένοντας την επίθεση ομώς οι ζέβρες αντιλήφθηκαν την παρουσία του και το λιοντάρι χάνοντας το όπλο του αιφνιδιασμού δεν τα κυνηγησε.

Αφού τελειώσαμε το κολατσιό μας συνεχίσαμε την βόλτα βλέποντας από πολύ κοντά Ελέφαντες!Το πάρκο Tarangire φημίζεται για τους πολλούς ελέφαντες που περιέχει και παρόλο που πλησιάζαμε πολύ κοντά τους, ο οδηγός μας έλεγε να μην ανησυχούμε καθώς δεν είναι επικίνδυνοι αφού έχουν συνηθίσει την παρουσία των τζιπ.

Οι Ελέφαντες είναι ακόμα και στις μέρες μας από τα ζώα που οι λαθροκυνηγοί σκοτώνουν καθημερινά με στόχο βέβαια τους χαβλιόδοντες τους που είναι μεγάλης αξίας.

Άλλος λόγος που τους σκοτώνουν είναι διότι οι άνθρωποι έχουν εισβάλει στο φυσικό τους περιβάλλον μειώνοντας τις εκτάσεις που έχουν για να τραφούν και κατά συνέπεια τα ζώα πηγαίνουν στις καλλιέργειες των ντόπιων οι οποίοι για να τις προστατεύουν τα σκοτώνουν.Διάβασα όμως σε ένα άρθρο στο αεροπλάνο ότι γίνεται προσπάθεια με πρωτοβουλία μιας κοπέλας που είχε την ιδέα μα βάλει στις καλλιέργειες μέλισσες τις οποίες φοβούνται οι ελέφαντες και να τοποθετήσει ηχεία μέσα στις κυψέλες ώστε ο ήχος τους να απλώνεται σε μεγάλη έκταση και να αποτρέπει τα ζώα να πλησιάζουν.

Ένας αρσενικός ελέφαντας μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 6 τόνους και σε ύψος τα τέσσερα μέτρα!!Τα μεγάλα του αυτιά τον βοηθούν να διατηρεί την θερμοκρασία του σώματος του χρησιμοποιώντας τα σαν βεντάλιες!

Εκεί κάπου ήρθε μήνυμα στον ασύρματο από ένα φίλο του οδηγού μας ότι εντόπισε σε κάποιο σημείο Τσιτάχ και μας είπε να κρατηθούμε για να τρέξει γρήγορα καθώς το συγκεκριμένο ζώο είναι πολύ σπάνιο να εντοπιστεί!!!
Φτάνοντας στο σημείο την είδαμε πολύ λίγο καθώς ήταν ξαπλωμένη,και οι οδηγοί μας αποφάσισαν βγούμε εκτός δρόμου κάτι που απαγορεύεται για να την δούμε και να φύγουμε γρήγορα πριν μας δούνε.Πλησιάζουμε και ξαφνικά σηκώθηκαν 4 Τσιτάχ οι οποίες δεν φαινόταν και έφυγαν για να βρουν αλλού την ησυχία τους!

Πολλοί μπερδεύουν την λεοπάρδαλη με την Τσιτάχ ή στα ελληνικά γατόπαρδο καθώς έχουν παρόμοιο χρώμα όμως διαφέρουν πολύ στην σωματοδομή.Ο γατόπαρδος είναι το ταχύτερο ζώο και το χαραχτηρίζει ο ήρεμος χαραχτήρας του ,είναι ζώο που μπορεί να εξημερωθεί και δεν έχει καταγραφεί καμιά επίθεση σε άνθρωπο.
Έτσι ήμασταν ικανοποιημένοι και από την σημερινή ημέρα αφού όπως μας είπε ο οδηγός μας,κάποιοι κάνουν σαφάρι μια εβδομάδα και δεν εντοπίζουν ούτε τσιταχ ούτε λεοπάρδαλη που εμείς είδαμε σε μια μέρα!!Βέβαια να πω ότι και εδώ η ομορφιά του τοπίου ήταν συγκλονιστική...δηλαδή και μόνο αυτή αποζημιώνει τον επισκέπτη!

Φεύγοντας τώρα ζητήσαμε από τον οδηγό μας να μας πάει σε ένα χωριό των Μασάι για να δούμε έστω και για λίγο από κοντά την πιο διάσημη φυλή του κόσμου.Του επισήμανα ότι θέλω ένα χωριό αυθεντικό και όχι εκείνα που έχουν ξεφυτρώσει μόνο για τους τουρίστες.

Φτάνοντας μας υποδέχτηκε ο γιος του αρχηγού καθώς εκείνος ήταν με το κοπάδι και συμφωνήσαμε να πληρώσουμε 10$ ο καθένας μας για την επίσκεψη.Χρήματα που όπως μας είπε δίνουν για να αγοράζουν νερό αφού το νερό της λίμνης Manyara είναι αλμυρό και τους προκαλεί προβλήματα στο στομάχι.

Μας έντυσαν κιόλας με τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους κόκκινο χρώμα οι άντρες και μπλε οι γυναίκες και ξεκινήσαμε τον χορό της ενηλικίωσης.Μαζί τους συμμετείχα και εγώ βέβαια που δεν έχασα την ευκαιρία να βιώσω μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ζωή ενός άντρα Μασάι.

Η ενηλικίωση ενός Μασάι εκτός από τον χορό συνοδεύεται με την περιτομή η οποία γίνεται ασφαλώς χωρίς καμία αναισθησία και ο νεαρός δεν πρέπει να δείξει ίχνος πόνου ή ακόμα και έκφραση πόνου γιατί θα θεωρηθεί μεγάλη ντροπή για την οικογένεια του και θα στιγματίσει τον ίδιο για όλη του τη ζωή!!

Τα βλέμματα μας από την αρχή έκλεψαν τα μικρά παιδιά που ήταν πολύ χαριτωμένα!Γενικότερα σε όλο το ταξίδι οι εικόνες των παιδιών έχουν μείνει πολύ δυνατές μέσα στο μυαλό μου και δεν πρόκειται να ξεχάσω πόσα παιδιά είδα να κυκλοφορούν ξυπόλητα και πολλά από αυτά σε ηλικία 3-5 ετών να κουβαλούν κουβάδες νερό για να το πάνε στα σπίτια τους.

Παρακαλώ όσοι ταξιδέψετε ως εδώ φροντίστε να έχετε μαζί σας μερικά παιδικά ρουχαλάκια,παντοφλάκια και ότι άλλο μπορείτε γιατί πόνεσε η ψυχή μου βλέποντας μικρά παιδιά να ζουν σ'αυτές τις συνθήκες.

Το χωριό είναι περιφραγμένο με κλαδιά για να μην πλησιάζουν τα ζώα και όπως μας είπε ο Τιμόν το βράδυ κάποιος μένει ξύπνιος για να φυλάει τα ζώα και το χωριό.

Οι άντρες φροντίζουν τα ζώα(κατσίκες,αγελάδες,πρόβατα)και οι γυναίκες μαγειρεύουν,φροντίζουν τα παιδιά και χτίζουν και τα σπίτια τους χρησιμοποιώντας μπαμπού,κλαδιά από ακακία και λάσπη.

Τρέφονται αποκλειστικά όπως μας είπαν με γάλα μαζί με αίμα αγελάδας που τους δίνει όλες τις απαραίτητες πρωτεΐνες,και κρέας!Υπάρχει δυνατότητα να μείνετε μαζί τους αν το επιθυμείτε και να βιώσετε καλύτερα την εμπειρία κάτι που μπορείτε να συνενοηθείτε με τον Sariko.

Μπήκαμε και στο σπίτι του Τιμόν που μιλούσε εξαιρετικά αγγλικά, το οποίο ήταν απίστευτα μικρό και είχε εσωτερικά σχήμα σαλιγκαριού για να μην εισχωρεί το κρύο.Σε αυτό το μικρό χώρο μαγείρευαν κιόλας με τον καπνό να κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Εκείνο που δεν μου άρεσε είναι ότι πολλές από τις γυναίκες της φυλής ακόμα και σήμερα της αναγκάζουν να κάνουν κλειτοριδεκτομή δηλαδή ακρωτηριασμό της κλειτορίδας ώστε να μην απολαμβάνουν τη σαρκική επαφή και να μειώνετε ο κίνδυνος να απατήσουν τους άντρες τους,οι οποίοι μπορούν να έχουν όσες γυναίκες επιθυμούν!Το ποσοστό των μελών της φυλής που νοσούν από Aids ακόμα και στις μέρες είναι υψηλό καθώς δεν παίρνουν καμιά προφύλαξη και η πολυγαμικότητα διαιωνίζει περισσότερο το πρόβλημα!Θύματα και πάλι τα παιδιά καθώς πολλά από αυτά γεννιούνται όντας φορέας και πολλά μένουν ορφανά χάνοντας τους γονείς τους από την ασθένεια.

Στη συνέχεια οι γυναίκες μας έδειξαν τα κοσμήματα που φτιάχνουν για να τα πωλούν στους τουρίστες και θέλοντας να βοηθήσουμε πήραμε δύο αναμνηστικά.
Φύγαμε έχοντας όμορφες εικόνες και επιστρέψαμε στο κάμπινγκ για να χαλαρώσουμε μέχρι να ετοιμαστεί το βραδινό μας που και αυτή τη φορά ήταν εξαιρετικό.Να πω ότι υπήρχε ίντερνετ στο κάμπινγκ όμως μην φανταστείτε τρελές ταχύτητες πάντως μπορούσες να επικοινωνήσεις.

© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε